kiss márta - ki vagy?

kiss márta - ki vagy? 2

kiss márta - ki vagy? 3

 

Ki vagy?
60x80 cm, olaj, vászon, papír, 2009

 

Amikor megkaptam a felkérést a Volksbank Galériában megrendezendő ego tematikára épülő kiállításra, elgondolkoztam, mit is jelent számomra ez a fogalom, illetve, hogy vajon mit jelenthet a civilizációs álarcok mögötti személyiség kifejezés. Leírogattam magamnak a témáról, ami csak eszembe jutott, és félreraktam az egészet.
Egyik nap aztán ebéd közben hirtelen bevillant egy kép, megjelent előttem egy festmény: három nő állt rajta, egyikük arcán maszk, ami viszont tetszés szerint tologathatóvolt bármelyik arcra. Mivel a maszk a három dimenziós világ része, teljesülhetett az a vágyam, hogy egy festményen is a maszk mögé tudjak nézni, s megláthassam, ki rejtőzik mögötte.

Az utóbbi időben több képemen is megjelent a maszk, illetve a fátyol mögé bújó arc témája. Az új ötlet kíváncsivá tett, és összefonta bennem a korábbi álarcos- és az ego-téma kapcsán felmerült kérdéseket.
Az első vázlatok sokkal kacifántosabbak voltak, mint amilyenné végül a festmény alakult. Az egyszerű, kimért maszk mögött szinte szürreális dekorációkban elvesző női arcokat láttam, de ahogy elkezdtem festeni, sokkal inkább a portrék, a képen megjelenő személyiségek kezdtek el érdekelni.
Voltak modelljeim, akiktől kölcsönöztem a vonásaikat, de itt új arcok, új karakterek születtek.

A maszk kézzelfoghatósága összekötő kapocs a kép kétdimenziós világa, és a néző térbeli valósága között. Játszom ezekkel a terekkel, s a nézőt is bevonom a játékba. Megérintheti az álarcot, aláleshet, megnézheti, ki bújik meg mögötte, átrakhatja egy másik arcra.
A festményen a figurákat egy szinte meghatározhatatlan, semleges térben helyezem el, ahol testhelyzetük, s ruháik színe teremt térbeli viszonyokat.

Az álarc portrékat rejt - hogy ezek valósak vagy kitaláltak, lényegében mindegy.
A maszk mögé kukkantás gesztusa banálisnak tűnhet, és mégis sok ember életében központi kérdés. Azt a kérdést feszegeti, hogy tisztában vagyunk-e önmagunkkal, adottságainkkal, és tudjuk-e, mi a dolgunk a világban.
(Nem kell-e útnak indulni, mint a régi bölcsek tanították, és addig nem nyugodni, amíg az ember önmagát megtalálja? Hamvas Béla)
civilizációs álarcok mögötti személyiség számomra az önmagával harmóniában lévő, önmagát ismerő embert jelenti, aki törekszik arra, hogy egyensúlyban tartsa tudatát, érzéseit és fizikai testét. Mindazon részeket, amiket ego-nak nevezünk.
De kik vagyunk valójában? A tudat? Az érzések? A test?
Ez az a kérdés, ami engem igazából izgat.

Erre figyel a kékarcú lány.